lördag 4 oktober 2008

Livet är en kämpalek!

Ja, jag kom just hem från ännu en underbar kämpalek med scouterna. Så när jag satt här hemma kom jag på att livet är faktiskt en enda stor kämpalek.
För man har ofta ganska kul med härliga kompisar, men sedan någon gång ibland bli allting skit, vännerna kanske blir sura och går åt två olika håll och du står där i mitten och funderar på vilka du ska följa med och oavsett vilka det blir har man alltid dåligt samvete för att man lämnade de andra.
Men trots att någonting går åt skogen brukar det mesta oftast lösa sig igen, liksom pussla ihop bitarna igen. Ja, så skulle man också kunna säga, att livet är ett stort pussel, där man får fixa och trixa lite grann och kanske först lägga kantbitarna och sedan jobba sig inåt. Ett tag kanske man tycker att det verkar helt omöjligt och vissa lägger till och med av med pusslet och stoppar tillbaka det i lådan och ställer undan det i någon garderob någonstans. Men då löser det sig inte. Man kan liksom inte gå och vänta på att någon ska plocka fram pusslet igen och lägga färdigt det åt en, man måste göra det själv, även om det känns omöjligt.
Sedan finns det dom som lägger pusslet på två minuter och sedan bara glider med, men det brukar inte vara det bästa. Man måste kämpa med det, fundera och vrida och vända på bitarna tills de passar. Man kan inte förvänta sig att bara kunna glida med på ett banaskal hela livet occh titta på när andra mår skit, men måste titta upp och se å verkligheten, för livet är inte alltid strålande bra, det är det inte. Men det ska det inte vara heller, då skulle man inte tänka efter så noga.

Som ett exempel har vi det här med växthuseffekten. Om ingen skulle bry sig om det stackars pusslet långt där inne i garderoben skulle vi aldrig komma fram till en lösning, men det skulle vi inte heller göra om man bara glider med. Man måste ta en bit i taget och prioritera, tänka. Och visst, det tar sin lilla tid, men det löser sig tillslut, bara man har tålamod till att fortsätta och göra klart pusslet.
Så, försök, ge aldrig upp, för då fixar sig det inte! Det går om man bara vill!

"May the force be with you!"

/Louise da kämpaleksfighter