söndag 18 januari 2009

In every good thing...


Yin och Yang, vad är det?


Tja, jag vet inte exakt, men så som jag föreställer mig är det vita gott/rätt och det svarta ont/fel. Men sedan finns det två prickar i varje färg, en svart prick i det vita fältet och en vit pricck i det svarta fältet. Enligt mig visar det här att i varje god sak finns det alltid någonting ont och i varje ond sak finns det alltid något gott.


Alltså kan inte en människa vara helt och hållet god eller helt och hållet ond eftersom att det alltid kommer att finnas ett stänk av den motsatta sidan. Det kan heller inte finnas helt goda gärningar eftersom att det alltid finns någon mer elelr mindre ond baktanke i den.


Om vi tar ett exempel för båda sidor; En motorsåg får representera den onda sidan och en docka får representera den goda. Vi börjar med dockan:

Finns det en docka är det oftast ett barn med i bilden, och barn är framtiden. Inga barn, inget fortsatt liv. Och fortsatt liv är bra. Dockor kan inte skada någon såtillsvida ingen snubblar på den och dockor är oftast söta och kan skapa mycket glädje i ett litet barns tillvaro. Och glädje är alltid bra.

Men sedan finns det ett uns av ondhet. Många dockor är gjorda av barn som har dåliga arbetstider, dålig arbetsmiljö och minimalt med lön. Dessa barn har ingen chans till att gå i skolan, de är ofta undernärda och fattiga. Sedan kommer de rika människorna i västvärlden och köper dockorna utan att ägna en tanke åt de barn som gjort den.


Dags för ondskans representant:

Motorsågar kan vara mycket farliga, de kan till och med döda en människa eller ett djur. De låter mycket och de går ofta på bensin som är farligt för vår miljö. De kräver också olja som även det är dåligt för miljön.

Men självklart finns det något gott med dem. Om man t.ex. har en underbar utsikt och så har ett träd vuxit upp mitt framför huset och täcker alltihop, då kan man ju bara hämta motorågen och såga ner det. Eller om ett träd riskerar att falla på ett hus och förstöra halva taket är det bara till att såga ner det.


Dessa exempel var kanske inte de bästa, men det finns tanke bakom. Det jag ville få fram genom detta inlägg var: Tänk alltid efter innan ni gör någonting! För att även om det finns ondska i varje god gärning kan det bli mer eller mindre beroende på hur mycker man tänker efter innan.